Houtrook

Een houtkachel of open haard brengt sfeer in huis, een barbecue of vuurkorf maakt het 's zomers gezellig. Maar, het stoken van hout zorgt voor ongezonde lucht. De rook van een houtvuur bevat namelijk altijd schadelijke stoffen. Als u hout verbrandt, komen er schadelijke stoffen in de lucht, zoals fijnstof, koolwaterstoffen (PAK’s), benzeen en koolmonoxide.

Met onderstaande tips vermindert u de rook- en geuroverlast in de zomer en in de winter.

Stookwijzer.nu en het stookalert

Check voor u een vuur aanmaakt altijd eerst Stookwijzer.nu. Zo weet u wanneer het vuur beter uit kan blijven. Voer uw postcode in en bekijk het advies van Stookwijzer.nu.

Daarnaast geeft het RIVM een stookalert af op het moment dat de weersomstandigheden zo ongunstig zijn dat de rook te lang blijft hangen. Het stookalert vindt u via de website van RIVM.

Gezondheidseffecten

Houtrook bevat ongezonde stoffen en draagt bij aan luchtverontreiniging. De GGD geeft informatie over mogelijke gezondheidseffecten van blootstelling aan houtrook. Ook geven zij voorlichting over stoken met zo min mogelijk overlast en effect op uw gezondheid. Op de website van de GGD Kennemerland of op de website van de GGD Zaanstreek-Waterland vindt u meer informatie over gezondheidseffecten van houtrook.

Wat kan ik doen bij overlast?

Heeft u last van rook van de buren? Maak een afspraak met uw buren om over het probleem te praten. Het kan zijn dat uw buren niet beseffen dat ze overlast veroorzaken. Andersom kan het ook zo zijn dat u overlast veroorzaakt zonder dit in de gaten te hebben. Ga in het gesprek niet alleen in op de problemen die u ervaart, maar zoek vooral naar mogelijke oplossingen. Komt u er samen niet uit? Lees op de website van Milieu Centraal wat u verder kunt doen.

Programma Luchtkwaliteit en Gezondheid

De vier IJmondgemeenten werken sinds 2012 samen aan de verbetering van de luchtkwaliteit. Meer informatie over het platform en de visie leest onder het thema Luchtkwaliteit op deze website.

Meer informatie