Inwoners IJmond melden meer specifieke gezondheidsklachten dan elders in Nederland

Gepubliceerd op 14 april 2021

In de IJmond, met onder andere Tata Steel, scheepvaart, vliegverkeer en zwaar wegtransport, komen significant meer specifieke gezondheidsklachten voor dan elders in Nederland.

Het gaat dan vooral om buik- of maagklachten, misselijkheid of braken, last van de ogen, pijn of druk op de borst, hoofdpijn, duizeligheid, benauwdheid en jeuk. Daarnaast komen chronische aandoeningen van het hart, longkanker en diabetes vaker voor.

Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM, gedaan in opdracht van de provincie Noord-Holland en de IJmondgemeenten. Het RIVM vergeleek huisartsgegevens uit de IJmond met die van andere industriële gebieden in Nederland en met het platteland. In het onderzoek is niet gekeken naar persoonlijke factoren.

Het onderzoek laat niet alleen zien welke klachten mensen ervaren in de IJmond, maar kijkt ook naar de pieken in de luchtkwaliteit. Daaruit blijkt dat de luchtkwaliteit in de IJmond vaker matig tot onvoldoende is dan op locaties zonder industrie. Tot nu toe werd in de IJmond vooral naar gemiddelde uitstoot gekeken over langere periodes, maar inwoners ervaren de pieken in de uitstoot vooral als hinderlijk.

Bron: provincie Noord-Holland.

Lees het hele artikel en het onderzoek op de website van provincie Noord-Holland.