Vergeet uw klimaatinstallatie niet deze feestdagen!

Gepubliceerd op 6 december 2023

Verwarmen terwijl er niemand in het pand is? Uit onderzoek van TNO blijkt dat er tot wel € 10,- per vierkante meter per jaar onnodig verstookt wordt. Ook de metingen van Omgevingsdienst IJmond geven dit aan. In 70% van de gebouwen staat de klimaatinstallatie niet energie-efficiënt ingeregeld. Wat betekent dit voor u?

Is uw pand tijdens de feestperiode dicht of minder lang open? Dan is het aan te raden om uw klimaatinstallatie daarop in te stellen. In een goed geklimatiseerd gebouw heeft elke cv-groep een eigen optimalisatie. Die zorgt ervoor dat de groep niet te vroeg begint en niet te laat eindigt met verwarmen, ventileren en koelen. Het blijkt dat tijdens feestdagen vaak onnodig wordt verwarmd, gekoeld of ververst. Door de installatie beter af te stellen kan veel bespaard worden.

De datalogger meet uw klimaatinstallatie door

In een gemiddeld gebouw wordt elk jaar tussen de € 2,- en € 10,- per m2 onnodig extra energie gebruikt doordat klimaatinstallaties fout zijn ingeregeld. Bent u benieuwd hoe dat bij u zit? Omgevingsdienst IJmond heeft de datalogger beschikbaar. De datalogger is een meetinstrument ter grootte van een koffer waaruit drie sensoren worden geleid. Deze sensoren meten de temperaturen van bijvoorbeeld de cv-leiding, de gekoeld-waterleiding/koelinstallatie en de temperatuur van de lucht uit de luchtbehandelingsinstallatie. Afhankelijk van uw huidige elektriciteits- en gasverbruik én de uitkomsten van deze meting, bent u verplicht maatregelen te nemen om energie te besparen. Kijk voor meer informatie op www.odijmond.nl/datalogger.

Voor de korte termijn kunt u natuurlijk zelf naar de instellingen kijken en het systeem aanpassen, maar voor de langere termijn kan uw installateur adviseren over het optimaliseren van uw verwarming en koeling.