Hoe gaat het na een maand Omgevingswet bij onze afdeling vergunningverlening bouw?

Gepubliceerd op 31 januari 2024

Op 5 december 2023 vroegen we ons af: zijn we klaar voor 'de grootste wetswijziging ooit in het fysieke domein'? Inmiddels is de Omgevingswet in werking getreden. Hoe gaat het met onze vergunningverleners bouw na de eerste maand onder de Omgevingswet?

Frédérique Zeitsen vertelt: “We kregen in december 2023 nog een hele lading aanvragen binnen. Deze vallen allemaal nog onder het oude wetstelsel.” Deze aanvragen waren helaas vaak niet compleet. “Het vraagt van ons nu veel uitzoekwerk. We vragen vaak om aanvulling van informatie, dat hoort bij de procedure. En we beantwoorden veel vragen.”

Vergunningverleners Frédérique Zeitsen en Bas van Oosten

Vanuit inwoners krijgt de afdeling vooral vragen over het Digitale Stelsel Omgevingswet (DSO) waar de aanvragen ingediend moeten worden. Wel zijn er minder vragen en aanvragen van inwoners dan verwacht. “Januari is altijd een redelijk rustige maand. De ideeën voor het maken van overkappingen in de tuin, of het plaatsen van een dakkapel, komen vaak zodra het weer wat beter wordt”, aldus Frédérique.

Momenteel is de afdeling dus druk met het behandelen van aanvragen uit december 2023. “En met het beantwoorden van vragen specifiek over de nieuwe wetgeving. We zijn regelmatig in gesprek met aanvragers. We voorzien ze van informatie, zodat zij een completere melding kunnen doen. Dat maakt ons werk makkelijker.”