Geen kosten meer voor huiseigenaren bij afsluiten aardgas

Gepubliceerd op 22 maart 2021

Tussen nu en 2050 stappen we over op duurzame energiebronnen. In de toekomst gaan we meer duurzame energie gebruiken en ook duurzaam verwarmen, douchen en koken. Sommige huiseigenaren gaan al over op duurzame warmte: zij gaan van het aardgas af. Inmiddels kan het afsluiten van de aardgasaansluiting zonder kosten voor de huiseigenaar.

Tot nu toe werden kosten in rekening gebracht wanneer een huiseigenaar het aardgas wilde afsluiten. Dit leverde kosten op tijdens het verduurzamen van een woning, terwijl het een mooie stap in verduurzaming is om volledig over te gaan op duurzame warmte. Met deze tijdelijke regeling worden de kosten voor de afsluiting verrekend onder de consumenten die de aardgasaansluiting behouden. Deze regeling is tijdelijk omdat nu nog niet veel huiseigenaren volledig aardgasvrij zijn en die kosten goed verdeeld kunnen worden.

Klimaatakkoord

De afspraak voor een duurzame toekomst werd gemaakt in Parijs. In 2015 beloofden 200 landen dat de gemiddelde temperatuur niet meer dan twee graden mag stijgen en bij voorkeur onder de anderhalve graad blijft. Het nationale Klimaatakkoord heeft als centraal doel om de CO2-uitstoot in 2050 met 95% te verminderen. Omdat dit een enorme opgave is, raakt het allerlei vlakken van ons dagelijks leven. Het volledig overstappen op duurzame energie en warmte, en daarbij aardgas achter ons te laten, zorgt voor het verminderen van CO2-uitstoot.