Gratis warmtescans en isolatieadvies voor geselecteerde woningen in gemeente Velsen

Gepubliceerd op 17 januari 2022

Gemeente Velsen biedt 1000 woningen in Santpoort-Noord, Santpoort-Zuid en Velsen-Zuid komende maand de mogelijkheid om een gratis energiescan af te nemen. Hierop volgt een isolatieadvies. Geselecteerde inwoners worden per brief geïnformeerd.

In Nederland stappen we over op duurzame energie. Dit betekent dat we kleine en grote stappen rondom ons huis moeten zetten. Bijvoorbeeld door te isoleren. In Velsen zijn veel koopwoningen niet genoeg geïsoleerd. En veel huiseigenaren weten niet in hoeverre hun woning al geïsoleerd is. Dit zorgt ervoor dat energie verloren gaat en dat inwoners een hogere energierekening hebben dan nodig. Gemeente Velsen gaat inwoners, samen met de Omgevingsdienst IJmond en de energiecoöperatie Energiek Velsen, helpen door gratis energiescans weg te geven.

Welke huizen zijn geselecteerd?

De geselecteerde huizen staan in Santpoort-Noord, Santpoort-Zuid en Velsen-Zuid. Deze wijken zijn gekozen omdat hier veel eengezinswoningen staan die gebouwd zijn tot en met 1990. Deze woningen zijn vaak nog niet genoeg geïsoleerd. Ook in IJmuiden en Velsen-Noord staan veel van dit soort huizen, maar daar gaan we op een andere manier aan de slag. We zijn daar nu eerst aan het onderzoeken of een warmtenet een optie is. Kijk voor meer informatie over deze plannen op velsen.nl/aardgasvrij.

Waarom een warmtescan?

Een warmtescan laat duidelijk zien waar de warmtelekken van een woning zitten en wat het oplevert als u uw woning beter isoleert. Veel warmte uit woningen gaat onnodig verloren via ramen, daken en gevels. Goede isolatie zorgt voor meer wooncomfort en een lagere energierekening. Daarnaast is het isoleren van uw woning een goede eerste stap om de woning te verduurzamen. De woningen worden tijdens een koude nacht vanaf de straat gescand door het bedrijf Heatpulse.

Gemeente Velsen organiseert deze actie in samenwerking met de Omgevingsdienst IJmond, energiecoöperatie Energiek Velsen en het Duurzaam Bouwloket. Voor meer informatie en antwoorden op veelgestelde vragen kunt u terecht op velsen.nl/warmtescan. Samen gaan we voor een Duurzaam Velsen!