Bakkerij Putter wint IJmond Duurzaam Award 2023

Gepubliceerd op 20 oktober 2023

Bakkerij Putter uit Uitgeest is de winnaar van de IJmond Duurzaam Award 2023. De bakkerij die alle restwarmte gebruikt nam het op tegen een groeninfra bedrijf dat openbare ruimtes zo groen mogelijk maakt en een timmerfabriek die vrijwel elke centimeter hout gebruikt.

Op donderdag 19 oktober reikte voorzitter van Omgevingsdienst IJmond, Brigitte van den Berg, de prijs uit aan Willem Putter. Hij is de tiende winnaar van de IJmond Duurzaam Award. De jury die de winnaar koos bestond uit wethouders Duurzaamheid van de IJmondgemeenten, de winnaar van vorig jaar en de directeur van Omgevingsdienst IJmond. Het evenement werd samen georganiseerd met OV IJmond, met als sponsor Rabobank.

Op de foto: wethouder en voorzitter ODIJmond Brigitte van den Berg, winnaar Willem Putter, genomineerden Michel van Marm en Raymond Groenewegen, directeur ODIJmond Just Zandhuis

Jury: winnaar is eigenwijs en laat zien dat je in een historisch beroep kunt verduurzamen

De jury was onder de indruk van alle drie de bedrijven. Maar één bedrijf stak er bovenuit. De jury was geïnspireerd door het enthousiasme en de daadkracht die Willem Putter inzet om zijn bedrijf steeds verder te verduurzamen. Hij maakt, doet en bedenkt vrijwel alles zelf. Omdat installatiebedrijven nog niet bekend zijn met de verduurzaming die hij teweeg wil brengen, gaat hij zelf aan de slag. Jury: “Bakkerij Putter lijkt wel een technische onderneming. Álles wordt aangepakt en verduurzaamd. En hij wil dat ook delen met anderen, zoals de restwarmte die hij over heeft met andere woningen.”

Duurzame inspiratie voor de regio: KUUK en IJmond Timmerfabriek

De jury had ook mooie woorden voor de andere genomineerden. “KUUK laat zien hoe groot de liefde voor elkaar, de natuur en de aarde kan zijn binnen een bedrijf. KUUK onderneemt groen én sociaal.” Duurzaamheid zit bij KUUK volledig in de bedrijfsvoering. Bij ieder project kijken ze naar de meest haalbare duurzame opties. “Welke materialen kunnen we opnieuw gebruiken? Hoe kan het zo groen mogelijk?”, aldus Raymond.

En de IJmond Timmerfabriek: “IJmond Timmerfabriek gaat bewust met de eigen impact om met hun bomenplantprogramma. En afval bestaat bijna niet. Elke mogelijke centimeter hout wordt gebruikt.” Met maar liefst 192 zonnepanelen op het dak, volledig geïsoleerde muren en geminimaliseerd (hout)afval van hun productie is de IJmond Timmerfabriek echt een duurzaam bedrijf.

Inspiratie door Helga van Leur, duurzame prijzen en te gast bij de Broedmachine, winnaar van 2018

Tijdens de bijeenkomst sprak Helga van Leur het publiek toe. Ze wees de aanwezige ondernemers op de urgentie om nú toekomstbestendig te gaan ondernemen. De prijzen die dit jaar werden uitgereikt komen van een bedrijf dat koelkasten en verpakkingen recycled tot award. De bloemen kwamen van oud-genomineerde Abelia uit IJmuiden. De prijs werd uitgereikt bij Podiumcafé Toos, dat in de Broedmachine in Beverwijk gevestigd is. Zij wonnen in 2018 de IJmond Duurzaam Award.

Omgevingsdienst IJmond (ODIJmond)

ODIJmond voert namens 14 gemeenten en de provincie Noord-Holland milieutaken en duurzaamheidprojecten uit. Om duurzame bedrijven te erkennen in hun harde werk, is in 2013 de IJmond Duurzaam Award in het leven geroepen. Meer weten? Kijk op www.odijmond.nl/award