Bijna 2,5 miljoen JTF subsidie voor energie uit golven

Gepubliceerd op 18 maart 2024

Het Just Transition Fund (JTF) IJmond heeft € 2.471.810 subsidie toegekend aan het innovatieve project WaveHexaPod. Dit project haalt energie uit golven. De energiedichtheid en de voorspelbaarheid van de golven maken dat de golfslag een interessante vorm van duurzame energie is.

Energie uit golven is de meest prominente vorm van mariene energie. Golven worden geproduceerd door de werking van eb en vloed in combinatie met de wind. Het is een aanvulling op de energiemix van wind en zon. Golfenergie kan via zogeheten Wave Energy Converters worden gegenereerd. Met dit project wordt een innovatieve Wave Energy Converter gerealiseerd.

WaveHexaPod (WHP)

In tegenstelling tot bestaande Wave Energy Converters, kan de WaveHexaPod al met kleine bewegingen van de golven zeer efficiënt in drie dimensies energie opwekken. De WHP heeft zes (hexa)robots als poten op drie boeien waarmee direct energie kan worden opgewekt.

Het project is ook duurzaam in materiaalgebruik. De poten zijn tweedehands robots. Door bestaande robottechnologie te gebruiken, kan sneller worden opgeschaald. Onderdeel van het project is het ontwikkelen van een onderwijscurriculum voor installatie en onderhoud van het systeem.

Samenwerkingen

Wethouder Energie en Duurzaamheid Jeroen Verwoort: “Het is goed dat Techport is betrokken bij het opleiden van 20 installateurs en onderhoudstechnici. En mooi om te zien dat ook grote partijen als Vattenfall, Haven Den Helder, Port of Rotterdam en onderaannemers in de IJmond een toekomst in WaveHexaPod zien en zich als samenwerkingspartner aansluiten.”

Meer informatie op https://wavehexapod.com/

JTF-IJmond - Ontdek wat Europees geld aan kansen biedt! (kansenvoorwest.nl)