Robotisering fruit- en groenteverwerking ontvangt ruim 1.2 miljoen euro JTF subsidie

Gepubliceerd op 6 juni 2024

Het Just Transition Fund (JTF) is een EU subsidieprogramma voor innovaties die een bijdrage leveren aan de energietransitie en aan een duurzame leef- en werkomgeving. Het bedrijf ZTI zoekt naar veilige en efficiënte oplossingen voor industriële processen met veel handmatig repetitief werk. Dit project robotiseert het verwerkingsproces van groente en fruit en vermindert hiermee onder andere het agrarisch afval.

Robotica

De ingenieurs bij ZTI ontwerpen met de nieuwste software-systemen machines die het verwerken van groente en fruit veiliger, sneller, hygiënischer en onderhoudsvriendelijker maken. De hogere productie die verkregen wordt door het volautomatisch oriënteren, detecteren, tellen, wegen en verwerken van de kwetsbare agrarische producten, maakt fruit- en groentenverwerkende industrieën ook toekomstbestendiger. Robotisering en AI verkleinen het productieverlies. 
ZTI, voorheen Zuurbier Technology Innovation, heeft een eigen werkplaats waar de innovatieve machines kunnen worden getest, getoetst en gedemonstreerd.

Technologische fases van innovaties

Ruim 30 jaar ontwikkelt en assembleert ZTI machines. De laatste 9 jaar ligt de focus op het schillen, snijden en ontkernen van fruit en groente met mechanische oplossingen. Parallel hieraan werkt ZTI aan een eigen algoritme, robot, vision en AI om deze machines naar een hoger niveau te tillen om een technologische concurrentievoorsprong te krijgen en het maximale uit het natuurproduct te halen.

Wethouder van Heemskerk en lid van de Regionale Stuurgroep JTF Aad Schoorl: “Het is interessant om te weten dat technologische innovaties verschillende internationaal vastgestelde  innovatiefases dienen te doorlopen: uitvinden, ontwikkelen, demonstreren en verkopen/installeren. Het doel van het JTF project van ZTI is om een compacte snijmachine op de markt te brengen en 3 nieuwe machine-variaties (voor andere groente/fruit soorten, zoals mango) te ontwikkelen. Het is mooi dat een project aandacht besteedt aan het op de markt zetten van hun innovatie. Ook voor het tuindersgebied rondom Heemskerk is dit een prachtig project.”

Duurzame werkomgeving

ZTI focust met dit project op de transformatie van ongezond repeterend werk naar procesverantwoordelijk werk door 70 werknemers van de klanten uit de fruit- en groenteverwerkende industrieën om te scholen. Daarnaast verzorgt ZTI, een erkend opleidingsbedrijf, een incompany training voor 80 studenten.

Meer informatie: www.zti.nl

JTF staat voor Just Transition Fund en is een EU subsidie met steun van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,
Provincie Noord-Holland en de gemeenten Beverwijk, Castricum, Velsen, Heemskerk en Uitgeest.

JTF-IJmond - Ontdek wat Europees geld aan kansen biedt! (kansenvoorwest.nl)


ZTI robot vermindert agrarisch afval