Vergeet uw klimaatinstallatie niet deze zomer!

Gepubliceerd op 6 juli 2022

Koelen en/of verwarmen terwijl er niemand in het pand is. Uit onderzoek van TNO blijkt dat er tot wel € 10,- per vierkante meter per jaar onnodig verstookt wordt. Ook de resultaten van Omgevingsdienst IJmond sluiten hierop aan. In 70% van de gebouwen staat de klimaatinstallatie niet energie-efficiënt ingeregeld. Wat betekent dit voor u?

Is uw pand tijdens de zomerperiode dicht of minder lang open? Dan is het aan te raden te kijken of uw klimaatinstallatie daarop berekend is. In een goed geklimatiseerd gebouw heeft elke cv-groep een eigen optimalisatie die ervoor zorgt dat de groep niet te vroeg begint en niet te laat eindigt met verwarmen, ventileren en koelen. Het blijkt dat tijdens de zomerperiode en tijdens feestdagen vaak onnodig wordt verwarmd, gekoeld of ververst. Door de installatie beter af te stellen kan veel bespaard worden.

Datalogger meet uw installatie door

In een gemiddeld gebouw wordt elk jaar tussen de € 2,- en € 10,- per m2 onnodig extra energie gebruikt omdat de klimaatinstallaties fout zijn ingeregeld. Bent u benieuwd hoe dat bij u zit? Bij Omgevingsdienst IJmond kunt u vragen stellen over kosteloze inzet van de datalogger . Een datalogger is een meetinstrument ter grootte van een koffer waaruit drie sensoren worden geleid. Deze sensoren meten de temperaturen van bijvoorbeeld de cv-leiding, de gekoeld-waterleiding/koelinstallatie en de temperatuur van de lucht uit de luchtbehandelingsinstallatie.

Voor de korte termijn kunt u natuurlijk zelf naar de instellingen kijken en het systeem aanpassen, maar voor de langere termijn kan uw installateur adviseren over het optimaliseren van uw verwarming en koeling.