ViVa! Zorgroep ontvangt bronzen keurmerk van de Milieuthermometer Zorg voor zes locaties in de IJmond

Gepubliceerd op 13 november 2019

Op 7 november 2019 mocht José van Vliet, bestuurder van ViVa! Zorgroep, het bronzen certificaat Milieuthermometer Zorg van wethouder Gaatze de Vries van gemeente Heemskerk in ontvangst nemen. In totaal zes locaties in de regio IJmond dragen nu dit keurmerk. Eerder dit jaar, op 28 mei 2019, ontving ViVa! Zorggroep haar eerste certificaat brons voor locatie De Loet in Heiloo.

Het bronzen keurmerk houdt in dat ViVa! Zorggroep voor haar locaties in Heemskerk, Beverwijk, Uitgeest en Velsen naast de verplichte criteria ook extra duurzaamheidsmaatregelen heeft getroffen. Zo hebben zij de locaties klaargemaakt voor de toekomst en de energietransitie.

Duurzaam ondernemen

Duurzaam en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen wordt steeds belangrijker voor de zorg. Op milieugebied is de kennis nu gebundeld in de Milieuthermometer Zorg (MTZ). Dit biedt een basis voor milieuzorg, geeft invulling aan recente wetgeving en zorgt voor kostenbesparing.

Zorginstellingen zijn doorgaans grootverbruikers van energie, water en voedsel. Via een Green Deal onderstrepen zorginstellingen het belang om de instellingen versneld te verduurzamen. ViVa! Zorggroep draagt ook haar steentje bij.

Maatregelen

De wasmachines worden organisatie breed gekocht met A+++. Veel plastic producten zijn vervangen door duurzamere kartonnen, houten en papieren alternatieven. Ook staan er tegenwoordig oplaadpalen voor de deur om medewerkers te stimuleren elektrisch te rijden. Met de apotheker zijn afspraken gemaakt om de overgebleven en verlopen medicijnen op te halen, waardoor ze op juiste wijze worden vernietigd. En ViVa! Zorggroep heeft de afvalscheiding verbeterd, door aanschaf van verschillende kleuren bakken en het opstellen van een afvalwijzer.

20191116 - Viva-zorggroep-uitreiking

Milieuthermometer en Green Deal Zorg

De Milieuthermometer is een van de beloften uit de Green Deal Nederland op weg naar Duurzame zorg, die in 2015 door diverse zorginstellingen is getekend om de verduurzaming te versnellen. De Milieuthermometer is een duurzaamheidstool van het Milieuplatform Zorgsector wat door aangesloten zorginstellingen zelf wordt onderhouden.