Blog: Henriette kijkt terug op haar duurzame reis

En dan zijn we zomaar opeens een jaar verder. De doelstellingen van zowel gemeentes als overheid om huizen van het aardgas te krijgen hebben aan importantie gewonnen. Door allerlei omstandigheden is het voor ons bewoners lastiger geworden om afscheid te nemen van aardgas. Een ingewikkelde situatie. Gelukkig bestaat er zoiets als Duurzaam Bouwloket waar ervaren en terzake deskundige mensen werken. Ook online via hun website zijn zij een grote bron van onafhankelijke informatie.

Het eerste project in 2022 van dit loket met als doel te onderzoeken of het realistisch is om bewoners aardgasvrij te maken en wat daarvoor nodig is, is afgerond.

Zoals jullie weten mocht ik deelnemen aan dit project. Ik kijk terug op een bewogen en leerzaam jaar in de energietransitie.

Ik verwarm mijn huis nog steeds met aardgas, maar heb het verbruik met ruim 30% kunnen verlagen. De enige echte investering in het afgelopen jaar was een nieuwe voordeur. Ik onderzoek alweer allerlei opties: Vervanging kozijnen en ramen, een nieuwe cv ketel al dan niet in combinatie met een hybride warmtepomp, zonneboiler, zijn een paar voorbeelden.

Wat heb ik geleerd van het afgelopen jaar:

  • Begin met isoleren.
  • Laat de huizeninspectie door het Duurzaam Bouwloket uitvoeren zodat je weet hoe jouw huis er qua isolatie voorstaat. Vraag daarbij gedetailleerde informatie (cijfermateriaal). Er kunnen bedrijven zijn die deze informatie nodig hebben, dus altijd handig om dit bij de hand te hebben. Wij kregen een algemeen rapport. Dit rapport heeft mij gerustgesteld over de status van mijn woning. Deze gedetailleerde informatie ontbrak nog bij ons en ik heb dit als een gemis ervaren.
  • Stel vooraf vast wat jouw eigen randvoorwaarden zijn. Bepaal bijvoorbeeld welke investering het jou nu waard is, kijk ook naar de verwachte terugverdientijd van aanpassingen/aankopen en stel ook hierbij een norm voor jezelf.
  • Ieder maakt daarin zijn eigen keuzes en afwegingen, dus wat wijsheid is kan ik niet voor een ander bepalen.
  • Ik heb regelmatig teruggegrepen naar mijn randvoorwaarden om te zien of ik daarbinnen bleef of er juist bewust vanaf wilde wijken.
  • Check subsidieregelingen, lees ook de kleine lettertjes, om te zien of je in aanmerking komt of wellicht met een kleine extra aanpassing juist wel weer aan de voorwaarden voldoet. Mogelijk veranderen de regelingen op korte termijn waar jij profijt van kunt hebben.
  • Laat je goed informeren. Door mensen die weten waar ze het over hebben, maar ook door mensen die ervaring hebben opgedaan en dit eerlijk met jou willen delen. Mijn insteek is en blijft: winkel zoveel mogelijk lokaal.
  • Wellicht zijn er aantrekkelijke opties die jouw verbruik aanzienlijk kunnen verminderen zonder volledig afscheid te nemen van aardgas. Zonnepanelen kunnen hierbij helpen. Denk bijvoorbeeld aan infrarood verwarmingselementen of airco die kan verwarmen. Of verwarm kleine ruimtes waar je niet vaak bent met een elektrisch kacheltje. De cv kan daar uitblijven en iedere radiator die niet verwarmd hoeft te worden, scheelt gas en dus geld.
  • Blijf je eigen weg volgen.
  • Laat zonnepanelen aanleggen. Meer dan voor je huidige gebruik nodig is. De verwachting is immers dat we in de toekomst meer elektriciteit zullen gaan gebruiken om ons huis te verwarmen. Dankzij mijn zonnepanelen is mijn electriciteitsrekening nagenoeg nihil (nu met de salderingsregeling en in de nabije toekomst mogelijk met een batterij in huis).
  • Houd de ontwikkelingen in de gaten. De ontwikkelingen volgen zich in rap tempo op.
  • Van uitstel hoeft geen afstel te komen.