Blog: Maak kennis met Henriette

In het pilotproject Groen Thuis gaan twintig inwoners van de IJmond in 2022 aardgasvrij wonen en leven. Deze twintig huishoudens krijgen ondersteuning en advies van bouwkundig adviseurs van Duurzaam Bouwloket en de Huizendokter. Groen Thuis is de laatste stap in het aardgasvrij maken van de woning. Het komende jaar volgen we de deelnemers. Maak kennis met Henriette, zij schrijft het komende jaar haar ervaringen op in een blog.

Hoe het allemaal begon…

We kennen allemaal de beelden van de wanhopige mensen rond Groningen na weer een aardbeving. De aardbevingen worden veroorzaakt door het oppompen van gas uit de gasbel die onder de provincie ligt. Er werd Nederland verzekerd dat de ruimte die ontstaat door het gas uit de grond te pompen geen gevolgen zou hebben voor de bodem en de bewoning boven de grond. Toen al vroeg ik mij af hoe dat kan. Inmiddels weten we beter.

Wake up call

Het zien van de scheuren in muren en onbewoonbaar geworden huizen was voor mij een wake up call. Waar het eerst een ver van mijn bed gebeuren was, realiseerde ik mij toen dat ook ik een bijdrage leverde aan het leed van de mensen in het hoge Noorden en dat ik dus ook een verantwoordelijkheid had in het terugdringen door mijn gasconsumptie te minderen. Het leek een druppel op een gloeiende plaat. Maar wel de bijdrage die ikzelf kon leveren.

Stap 1 was snel gezet

Ik ging over op inductie-koken en combineerde dit met een elektrische oven. Het statige fornuis met de gasoven werd afgedankt en kreeg een nieuw leven elders. Stap 1 was gezet en ik was nu al trots op mijzelf. Het verschil in gasverbruik was minimaal, maar toch.

Zonnepanelen uit de regio

Stap 2 waren zonnepanelen, een jaar later. Na veel navraag bij vrienden en veel lezen kwam ik uit bij een lokaal bedrijf. In de regio zag je vaak hun busjes rijden en mensen die zaken met hen hadden gedaan waren tevreden. Na een bezoek aan hun showroom met uitgebreide informatie en antwoord op al mijn vragen leek mij dit een goede keus. Ze hadden het erg druk (toen al) en ook dat leek mij een goed teken. Tot de dag van vandaag heb ik geen spijt. Ik wekte meer stroom op dan ik verbruik, nog steeds.

Verwarming handmatig gebruiken

Stap 3 had ik zelf in de hand. Minder verwarmen, zeker in de ruimtes waar ik weinig kom en de kachel uit als ik niet thuis ben. Dus het automatische programma van de thermostaat heb ik uitgezet. De verwarming zet ik ouderwets zelf aan bij thuiskomst en ruim voor ik wegga weer uit. Radiatoren staan alleen aan waar ik verblijf. In de badkamer staat nu een klein elektrisch kacheltje wat ik aanzet als daar warmte nodig is en zo snel mogelijk weer uit. Een terugtelklok voorkomt dat vergeten wordt de stroom eraf te halen (wat mij nogal eens overkwam, chaoot als ik ben).

Te veel informatie voor een volgende stap

Ook dit leverde een mooi rendement op. De gasconsumptie daalde nog ieder jaar bij mij. Ik  vond weer dat ik mijn verantwoordelijkheid had genomen richting Groningen.

Maar de aardbevingen bleven komen, de gasprijzen stegen en stijgen sinds kort flink.

Inmiddels sprak niet alleen mijn moreel kompas, maar begon ook mijn bankrekening te sputteren. Wat nu? Warmtepomp zou de oplossing zijn hoorde ik. Maar welke en waarom? Wordt het hybride of volledig overstappen. Dat laatste klonk best eng.  Ik verdwaalde in de internet-informatie en haakte af. Niet gehinderd door enige technische kennis wist ik het niet meer. Het bleef knagen. Ik bouwde een financiële buffer op voor betere informatie-tijden, wetende dat een aardgasvrij bestaan de toekomst was.

Blij met deelname aan Groen Thuis

En daar was eind 2021 Omgevingsdienst IJmond met het project Groen Thuis. Ik zag de oproep voor deelnemers die in waren voor aardgasvrij wonen in 2023. En reageerde meteen. Tot mijn blijdschap ben ik een van de twintig huishoudens die mogen deelnemen.

Mijn huis past bij mij

Laat ik mij voorstellen: Ik ben Henriette en woon in een twee onder een kap in Heemskerk uit 1991. Regelmatig logeren kinderen en/of kleinkinderen bij mij. Regelmatig komt de hele clan bij mij en ook dan is mijn huis vol met mensen en kinderen. Heerlijk vind ik dat. Mijn huis past zeker op die momenten erg goed bij ons, ik blijf graag hier wonen. Duurzaam Bouwloket gaat mij hierbij helpen. Ik zal regelmatig schrijven over de stappen die we zullen zetten het komende jaar. Wat ik onderweg ga tegenkomen en wat voor mij nodig is om het doel te halen.

Henriette schrijft over haar ervaring in deze blog. Wilt u Henriette blijven volgen? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief via www.odijmond.nl/nieuwsbriefgroenthuis. Lees verhalen van andere deelnemers via www.odijmond.nl/groenthuis.