Van der Meij Groen Infra & Veiligheid

Van cv-ketel, naar verwarmen met gas én elektriciteit naar een luchtwarmtepomp. Op het laatste moment werd de beslissing voor een luchtwarmtepomp gemaakt voor het nieuwe pand van Van der Meij Infra Groen en Veiligheid. Toen zij in december 2016 verhuisden naar de Concordiastraat in Velsen-Noord waren zij dus al aardgasvrij. Iets waar ondernemers de komende jaren veel mee te maken krijgen, omdat we in 2050 allemaal klimaatneutraal moeten werken, wonen en leven.

Geïnspireerd door collega-ondernemer

Sinds de verhuizing zijn ook nog eens 144 zonnepanelen op het dak geïnstalleerd, waarmee het pand nu geheel klimaatneutraal is. “Ik heb het vooral voor het milieu gedaan, het is leuk om goed bezig te zijn”, aldus Peter de Ruijter, directeur van Van der Meij Infra Groen en Veiligheid. Tijdens een bijeenkomst van GreenBiz IJmond samen met OV IJmond bij Post Staalbouw raakte De Ruijter geïnspireerd. ‘Ik dacht: daar zit wel wat in, in die zonnepanelen. Dat lijkt me leuk om te doen. Vanaf daar is het balletje gaan rollen.”

Klimaatneutraal

Sinds juli 2016, tegelijk met de verhuizing naar de Concordiastraat in Velsen-Noord, is het bedrijf verduurzaamd. Er is gekozen voor LED verlichting, het plaatsen van HR++ glas en betere isolatie dan vanuit het bouwbesluit nodig is. Op het laatste moment is daar een monovalente warmtepomp bijgekomen, waarmee het pand nu ook klimaatneutraal is. De 144 zonnepanelen wekken op dit moment meer op dan wordt verbruikt, 40.000 kWh tegenover 38.000 kWh. Er is daarmee nog ruimte voor 2.000 kWh extra verbruik. Daar is ook al invulling voor gevonden. Binnenkort komt er een laadpaal op de parkeerplaats om de elektrische wagen op te laden. “Afhankelijk van toekomstige innovaties, houden we ook de mogelijkheid in de gaten van elektrische busjes die ook nog een aanhangwagen kunnen trekken’, aldus De Ruijter.

Duurzaam in de bedrijfsvoering

De markt houdt zich steeds meer bezig met duurzaamheid. De Ruijter: “Je merkt dat het een rol speelt bij opdrachtverstrekking en contractbesprekingen. Duurzaamheid geeft je als ondernemer een mooie positie.” In de bedrijfsvoering houdt Van Der Meij Infra Groen en Veiligheid rekening met klimaatadaptatie. Zo wordt er de laatste jaren gezocht naar andere methodes voor onkruidbestrijding om hierdoor het gebruik van chemische middelen zoveel mogelijk te beperken. In het kader van de natuurbeschermingswet worden natuurbeheersplannen opgesteld ter bescherming van flora en fauna. Door een ander maaibeleid ontstaat er een grotere biodiversiteit in wegbermen en terreinen.

‘Gewoon doen’

Als tip voor ondernemers die nog niet weten of ze willen verduurzamen zegt Peter de Ruijter: “Gewoon doen, in ieder geval de zonnepanelen. Waarom zou je het niet doen als je de mogelijkheden hebt? Ze zeggen dat de zomers mooier worden dus die panelen verdienen zich uiteindelijk echt wel terug.”

Van der Meij is een aannemersbedrijf gespecialiseerd in groen- infra- en veiligheidswerkzaamheden. De kerntaken van het bedrijf zijn:

  • Het aanleggen en onderhouden van openbaar groen, bedrijfsterreinen en particulieren tuinen.
  • Het aanbrengen van wegmarkeringen en het plaatsen en onderhouden van afrasteringen en straatmeubilair.
  • Het inzetten van onze medewerkers tijdens werkzaamheden waarbij veiligheidstoezicht is vereist

Daarnaast beschikt het bedrijf over een eigen signing & engraving afdeling.

Sinds februari 2017 is het bedrijf gevestigd aan de Concordiastraat 18 in Velsen Noord. Sinds 1 oktober 2018 werkt Van der Meij Groen Infra Veiligheid samen met KUUK Infra onder een dak. De bedrijven werkten al samen bij het inrichten en onderhouden van terreinen en doen dat nu onder één, duurzaam dak.