ProFhire: veiligheid en duurzaamheid bovenaan

Na een rondleiding bij ProFhire heb je veel gezien als het gaat om (brand)veiligheid, en leer je dat je echt álles iets duurzamer kunt doen. In het familiebedrijf werken Gerard en dochter Esmee van Gelder aan het ontwikkelen en uitvoeren van veiligheidsbeleid bij bedrijven. En ze werken aan duurzaamheid. Gerard: “Het is wat mij betreft normaal om duurzaam te doen.”

Plantaardige lunch

Inmiddels bestaat het bedrijf 25 jaar. ProFhire verzorgt op hun locatie in Velserbroek opleidingen op het gebied van brandveiligheid, bedrijfshulpverlening en reanimatie. Allebei vinden ze duurzaamheid belangrijk en Esmee brengt een frisse kijk mee. Gerard: “Esmee is er altijd erg mee bezig en ik vind dat mooi.”. Esmee: “Zo hebben we duurzame lunches, die zijn veganistisch. We werken met een geweldige lokale cateraar die alles plantaardig maakt. Soms kunnen mensen moeilijk afscheid nemen van vlees, maar ze vinden een plantaardige kroket uiteindelijk net zo lekker! We krijgen allemaal positieve reacties!”

Duurzame ambassadeur

Bij binnenkomst zie je het bordje GreenBiz IJmond al hangen. ProFhire is een enthousiaste ambassadeur van de organisatie voor en door ondernemers in de IJmond. Ze werken zo energiezuinig mogelijk, proberen zo veel mogelijk circulair te werken en afval te voorkomen door bijvoorbeeld lesmateriaal digitaal uit te delen. Dat draagt Gerard uit in de werkgroepen van GreenBiz IJmond en daar zet hij zich voor in. Kennis wordt dus gedeeld in de eigen omgeving, maar ProFhire denkt ook verder. Bij elke bestelling van €1.000,- of meer (aan veiligheidsproducten, die zij verkopen) doneren ze een fruitboom aan gemeenschappen in ontwikkelingslanden via de stichting Plenty Food.

Verder dan de wet aangeeft: zo energiezuinig mogelijk

ProFhire is niet wettelijk verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen omdat ze al onder de wettelijke grens blijven qua energieverbruik, maar ze maken toch die duurzame stap. Gerard: “De lichten en kachels gaan alleen aan in ruimtes waar iemand is. We hebben alle stappen genomen om zo zuinig mogelijk te zijn: de cv gaat aan of uit naar aanleiding van de buitentemperatuur, ook is de cv waterzijdig ingeregeld. We zitten in een huurpand, maar de huisbaas vindt dit ook belangrijk.” Gerard lacht: “Inmiddels zegt ze wel eens sorry wanneer ze de kachel aan wil hebben.” En dat terwijl ProFhire geen bedrijf is dat voor de milieuwet aan bepaalde duurzaamheidsverplichtingen moet voldoen. “Maar ik vind dat je het moet doen, als het kan.”

Minder afval, minder transport, veel duurzamer

ProFhire is zo goed als papierloos. Gerard: “Dat scheelt een hoop afval. We gebruiken elke hoek van een geprint A4.” Esmee: “De lesboeken zijn digitaal geworden. We waren al gestart met digitalisatie en corona heeft dat versneld. Theorie doet iedereen thuis op de computer.” Eerder kwamen cursisten voor zowel theorie als praktijk naar ProFhire. Esmee: “Nu alleen nog voor de praktijkles. Dat scheelt ook weer vervoersbewegingen, de verwarming hoeft niet aan. Dat scheelt allemaal druk op het milieu.

Veilig en duurzaam

Veiligheid staat voorop bij ProFhire, dus er moet wel goed geoefend kunnen worden. Kan dat duurzaam? Gerard: “We oefenen met brandblussers met koolzuursneeuw, en daar gebruiken we er slechts één van per cursus. Binnen blussen we met lucht, onze haspels bevatten lucht. De vuurtjes worden met gas gestookt dus geen hout, en geen luchtverontreiniging. De simulatie met rook op waterbasis maakt een situatie heel echt.” Ook aan de kleine dingen wordt gedacht: herbruikbare naambordjes, het verbandmateriaal wat over is gaat naar goed doel zoals de reddingsbrigade.

Kan er nog meer?

Esmee: “We ontvangen hier regelmatig cursisten. Met onze duurzame werkwijze willen we op kleine schaal stimuleren en inspireren. We zijn er zelf heel enthousiast over, voor ons is het al gewoon om het zo te doen.” ProFhire blijft overal waar het kan de afweging maken: hoe kan het duurzamer. Gerard: “Als je het doet, moet je het goed doen.”