Asbest
Totaalverbod op asbestgebruik
Sinds 1993 geldt een totaalverbod op asbesthoudende materialen. Toch zijn er nog steeds plekken waar asbest te vinden is, zoals in bouwmaterialen of in de grond. Omdat asbest schadelijk is voor de gezondheid en het milieu, is het belangrijk dat het asbest zo spoedig mogelijk en veilig wordt opgeruimd.
Vermoedt u asbest?
Omgevingsdienst IJmond staat voor een veilige woon- en werkomgeving. U kunt daarbij helpen. Ziet u een sloop of verbouwing en vermoedt u dat het gaat om een pand van vóór 1994? Meld dit dan via asbest@odijmond.nl.
Ketentoezicht bij gemeenten
Het is bekend dat asbestvezels schadelijk zijn voor de gezondheid. Toch wordt er nog steeds regelmatig onvoorzichtig gewerkt bij verbouwingen en installatiewerkzaamheden. Omgevingsdienst IJmond streeft naar optimaal toezicht. Door bewustwording en meldingsbereidheid bij betrokkenen en door informatie-uitwisseling tussen handhavende instanties, brengen wij dit samen in ketentoezicht. Via dit ketentoezicht willen wij nalevingsgedrag van onder meer installatiebedrijven, waar het gaat om het bewerken van asbesthoudende materialen, verscherpen.
Kennis uitwisselen
Om dit ketentoezicht te optimaliseren is het belangrijk dat instanties kennis met elkaar blijven uitwisselen en samen heldere afspraken maken. Om dit te faciliteren, hebben wij de praktische werkwijzer asbest opgesteld. Dit document, tezamen met een training van een middag, bieden wij gemeenten aan, om zo de aanpak van asbest te verbeteren.
Verbod op asbestdaken
Op 4 juni 2019 heeft de Eerste Kamer tegen het verbod op asbestdaken gestemd. Dit betekent dat er geen definitief verbod op asbestdaken komt, per 1 januari 2025. Dit zegt niets over het gezondheidsrisico dat verweerde asbestdaken vormen voor de leefomgeving. Oude daken kunnen door de jaren heen zijn aangetast door weer en wind. Daardoor kunnen asbestvezels vrijkomen. En die vormen een gevaar voor de volksgezondheid.
Fonds
Asbestvezels zijn schadelijk voor de gezondheid. Het is belangrijk dat asbest zo snel mogelijk, op de juiste manier, wordt verwijderd. Voor asbestdaken* wordt er gewerkt aan financiële ondersteuning bij verwijdering. Wilt u op de hoogte blijven? Kijk op de website Asbestversnelling.
*Een asbestdak is bijvoorbeeld een asbestbevattende golfplaat of daklei. Asbesthoudende toepassingen aan de binnenkant van gebouwen, boeidelen, dakgoten, en gevelpanelen zijn uitgesloten van deze regeling.
Verbouwen/renoveren/slopen en asbest
Huurt of bezit u als particulier of bedrijf een bouwwerk waarvan de bouw voor 1 januari 1994 is gestart? Bent u van plan te gaan verbouwen, renoveren of slopen? Dan bent u verplicht bepaalde regels met betrekking tot asbest na te leven. Hieronder kunt u kiezen voor uw situatie: particulier of bedrijf.
Veel gestelde vragen over asbest
Asbest mocht toegepast worden tot 1 juli 1993. Het is op vele verschillende manieren en in allerlei materialen gebruikt. U kunt asbest onder andere aantreffen in golfplaten, als leidingisolatie en als onderlaag van vloerbedekking. Asbest is ook gebruikt in wandbeplating (bijvoorbeeld in flats gebouwd in de jaren 70), vensterbanken en degelijke. Vanaf 1993 is het gebruik van asbest verboden. Dus bent u eigenaar van een pand dat gebouwd is na 1 januari 1994 dan is het vrijwel uitgesloten dat er asbest aanwezig is.
Asbest is vaak herkenbaar aan de naaldvormige structuur van het materiaal. Veel materialen zijn geschilderd of anderszins bewerkt waardoor het niet direct herkenbaar is als asbesthoudend materiaal.
Als u wilt weten of iets asbest bevat kunt u dit laten onderzoeken door een erkend laboratorium of u laat het materiaal testen onderzoeken door een asbestinventarisatiebedrijf. Bij de Raad voor Accreditatie vindt u een lijst van adressen van erkende laboratoria waar u het materiaal kunt laten testen.
Wanneer u asbest vindt, dan is het belangrijk het zo spoedig mogelijk te verwijderen om verdere verspreiding te voorkomen en risico's voor mens en milieu te beperken.
Asbest op openbare plaatsen
Als u asbest op een openbaar terrein vindt, moet u dit altijd melden bij uw gemeente. De gemeente zal het asbest zo snel mogelijk laten verwijderen en als dit nodig is onderzoek laten verrichten naar de mate van de verontreiniging. In sommige gevallen wordt het terrein afgezet gedurende het onderzoek.
Asbest op eigen terrein
Als u asbest aantreft op uw eigen terrein bent u zelf verantwoordelijk voor het verwijderen van het asbesthoudende materiaal. U dient zelf onderzoek te laten verrichten naar de ernst van de verontreiniging. Een bodemonderzoek moet u laten uitvoeren door een bodemonderzoeksbureau. Het onderzoek moet worden uitgevoerd volgens de regels van de NEN 5707 (opgesteld door het Nederlands Normalisatie-instituut).
Voor adressen van deskundige asbestinventarisatiebedrijven en asbestverwijderingsbedrijven kunt u Ascert raadplegen.
Is het asbest?
Als u wilt weten of iets asbest bevat kunt u dit laten onderzoeken. Bij de Raad voor Accreditatie vindt u een lijst van adressen waar u het materiaal kunt laten testen.
Asbest is in het verleden veel toegepast in woningen en bedrijfspanden. Hier kunt u lezen waar u asbest in kunt aantreffen en wat u moet doen om het te verwijderen. Voor het verwijderen van asbest heeft u te maken met Omgevingsdienst IJmond.
Asbest verwijderen?
Als u een gebouw (deels) gaat slopen moet u hiervoor in bijna alle gevallen een sloopmelding indienen. Is het bouwjaar van uw pand van voor 1994 dan dient u bij de sloopmelding een volledige asbestinventarisatie te voegen. De asbestinventarisatie moet zijn verricht door een deskundig asbestinventarisatiebedrijf. Voor een deskundig asbestinventarisatiebedrijf kunt u Ascert raadplegen.
Als u in een gebouw asbesthoudende materialen aantreft, is dit geen reden tot paniek. Zolang het materiaal heel is, bestaat er geen risico voor uw gezondheid. Asbest wordt pas gevaarlijk als het bewerkt wordt of stuk of niet hechtgebonden is. Asbestvezels kunnen loskomen en mogelijk worden ingeademd.
Als u uw asbesthoudend materiaal wilt verwijderen, moet u rekening houden met een aantal wettelijke regels. Een van deze regels is dat asbest alléén door een gespecialiseerd bedrijf mag worden verwijderd. Particulieren mogen in een klein aantal gevallen zelf asbest verwijderen (hiervoor dient wel een sloopmelding te worden ingediend). In welke gevallen dit mogelijk is, staat beschreven in artikel 1.26 lid 4 onder b. van Bouwbesluit 2012. Voor het verpakken van asbest is speciaal verpakkingsmateriaal verkrijgbaar bij de afvalinzamelstations van de gemeenten.
Voor adressen van deskundige asbestinventarisatiebedrijven en asbestverwijderingsbedrijven kunt u Ascert raadplegen.
Asbestvezels kunnen schadelijk zijn als u ze in hoge concentraties inademt. In de buitenlucht zweven ook asbestvezels. Dat zijn er echter zo weinig, dat inademen geen gevaar oplevert. Als asbestvezels zijn gebonden aan materialen, is er weinig kans op inademing.
Risico's treden wel op als asbesthoudend materiaal in slechte staat verkeert. Ook als asbesthoudend materiaal op een ondeskundige manier wordt gesloopt of bewerkt, kunnen miljoenen asbestvezels in de lucht komen. Het risico dat iemand ze inademt is dan erg groot. Er zijn strenge regels opgesteld om dat te voorkomen. Het inademen van asbest kan op termijn longkanker, stoflongen (asbestose) of buikvlieskanker (mesothelioom) veroorzaken.
Meer informatie?
- Heeft u vragen over gezondheid en asbest, dan kunt u het beste contact opnemen met de GGD.
- Heeft u een ziekte opgelopen door (vermoedelijk) beroepsmatige blootstelling aan asbest dan kunt u contact opnemen met het Instituut Asbestslachtoffers.
Op 4 juni 2019 heeft de Eerste Kamer tegen het verbod op asbestdaken gestemd. Dit betekent dat er geen definitief verbod op asbestdaken komt, per 1 januari 2025. Dit zegt niets over het gezondheidsrisico dat verweerde asbestdaken vormen voor de leefomgeving. Oude daken kunnen door de jaren heen zijn aangetast door weer en wind. Daardoor kunnen asbestvezels vrijkomen. En die vormen een gevaar voor de volksgezondheid.
Het eerdere asbestverbod bevatte het volgende:
- verbod voor alle asbesthoudende dakbedekking in de vorm van asbesthoudende golfplaten, dakleien en bitumen
- geen verbod voor asbesthoudend materiaal aan de binnenkant van gebouwen zoals asbesthoudend dakbeschot of isolatiemateriaal dat onder de dakbedekking zit, en ook niet voor de volgende materialen aan de buitenkant: boeidelen, dakgoten en gevelpanelen.
Asbestdak in contact met buitenlucht
Het verbod zou gelden voor asbestdaken die in contact staan met de buitenlucht. Bijvoorbeeld golfplaten en dakleien. Het verbod zou niet gelden voor asbesthoudend materiaal aan de binnenkant van gebouwen. Zoals asbesthoudend dakbeschot of isolatiemateriaal dat onder de dakbedekking zit. En het verbod zou gaan om alleen dakbedekking. Dus niet om bijvoorbeeld boeidelen, dakgoten en gevelpanelen. Vaak is het wel praktisch om dit gelijk mee nemen bij een sanering.
Verwaarloosde asbestdaken nu al verwijderen
Is een asbestdak in een heel slechte toestand of verwaarloosd? Dan kan de gemeente nu al eisen om het dak meteen te (laten) verwijderen. Beschadigde daken mogen niet blijven liggen.
Eigenaar verantwoordelijk voor verwijdering asbestdak
Eigenaren van asbestdaken zijn zelf verantwoordelijk voor de verwijdering van asbest. Een particulier mag maximaal 35 m2 asbestdak dat in goede toestand is zelf verwijderen. Dit mag alleen in strikt omschreven gevallen. Gemeenten kunnen particulieren informeren onder welke voorwaarden dit mag. Verwijdering van asbest moet altijd gemeld worden bij de gemeente. In de meeste gevallen moet een gespecialiseerd asbestverwijderingsbedrijf het asbestdak verwijderen. Particulieren mogen nooit zelf dakleien verwijderen.
Momenteel is er geen subsidie beschikbaar. Wel wordt gewerkt aan een landelijk asbestdakenfonds (in de vorm van een lening). Wij houden u op de hoogte in het kader rechts bovenaan deze pagina.