Daalimpex-Kloosterboer

Duurzaam ondernemen is nauw verbonden aan Daalimpex-Kloosterboer. Jan Karsten, hoofd technische zaken: “Als het gaat om de keuze voor maatregelen bij bijvoorbeeld nieuwbouw, ligt onze focus op de toekomst. Het was voor ons geen avontuur om het vrieshuis te bouwen, daar hebben we veel ervaring mee. De echte uitdaging was om een vrieshuis te bouwen, niet volgens de standaard van vandaag maar volgens die van morgen.”

Eerder vond binnen de Kloosterboer Groep nieuwbouw plaats in Rotterdam. Ook daar stond duurzaamheid hoog op de lijst. “Voor de nieuwbouw in Velsen heb ik de lat nog hoger gelegd. We kozen voor ‘state of the art’ als het gaat om techniek, duurzaamheid en energieverbruik. Al onze ideeën en ervaringen van de afgelopen jaren hebben we in deze nieuwbouw verwerkt, met als resultaat het meest energiezuinige vrieshuis van Nederland. Maar daar blijft het niet bij. We bouwen nu ook aan een skybox. Dit wordt een multifunctionele ruimte op 20 meter hoogte met uitzicht op het Noordzeekanaal. Ook hier weer volop ruimte voor duurzame maatregelen.”

Het visitekaartje van Daalimpex-Kloosterboer is de duurzame nieuwbouw aan het bestaande vrieshuis. Hoe is deze nieuwbouw tot stand gekomen?

“Voor nieuwbouw werken we op basis van het BREEAM-NL duurzaamheidscertificaat. Met BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie worden gebouwen beoordeeld op negen verschillende duurzaamheidsonderwerpen: management, gezondheid, energie, transport, water, materialen, afval, landgebruik en ecologie en vervuiling. Kloosterboer haalde al eerder voor de uitbreiding op de Maasvlakte in Rotterdam het drie sterrencertificaat ‘Very good’. Dit vrieshuis ontving als eerste vrieshuis in Nederland dit certificaat. Voor de nieuwbouw van Daalimpex wilde ik nog een stap verder gaan; het vier sterrencertificaat ‘Excellent’. Omdat we in de “flow” van de sterren raakten, merkte ik dat we gemakkelijker keuzes maakten voor maatregelen die voorbij bijvoorbeeld de wettelijke norm gingen. Intern draagvlak is dan van belang en die was er gelukkig volop vanuit de directie. Daarbij is het ook belangrijk om te beseffen dat je sommige keuzes maar één keer maakt. Dan wil je dat dit de juiste keuzes zijn, die gericht zijn op de toekomst . Ook al vraagt dat in sommige gevallen om een grotere investering en soms langere terugverdientijden. Met de stap van drie naar vier sterren BREEAM, zien we wel dat er binnen Daalimpex en Kloosterboer een stap verder is gezet in het duurzaam ondernemen.”

Voor welke maatregelen heeft Daalimpex gekozen?

“Voor het koel- en vriessysteem in de nieuwbouw maken wij gebruik van het milieuvriendelijke en energiezuinige koelmiddel ammoniak, waarbij is gedacht aan een hoge mate van gebruiksveiligheid en bedieningsgemak. Zo bevinden alle appendages en afsluiters zich in de buitenlucht en zijn gemakkelijk te bedienen vanaf het tussendak. We hebben op grote hoogte loopbordessen geplaatst in de vriescellen om snel, comfortabel en veilig de verdampers te kunnen controleren. Voor de nieuwbouw hebben we verder gekozen voor een hoge isolatiewaarde van het pand. Met testen is aangetoond dat de vriescellen gasdicht zijn en middels infraroodmetingen is aangetoond dat er geen slechte plekken in de isolatie zitten. We hebben gebruik gemaakt van hoog gekwalificeerde en duurzame bouwmaterialen. In sommige gevallen moesten we zelfs uitwijken naar materialen die niet gangbaar zijn in de vrieshuisbouw. Daarnaast zijn er diverse duurzame maatregelen toegepast:

We hebben led-verlichting geplaatst, voorzien van intelligente software. Naar aanleiding van het led-congres georganiseerd door Omgevingsdienst IJmond, was ik al in gesprek geraakt over de mogelijkheden van led-verlichting. Bij Daalimpex heeft elke led-lamp nu een eigen bewegingssensor en kunnen zo individueel middels een draadloze verbinding ingesteld worden op gewenste lichtsterkte in rustsituatie en bij beweging.

Alle verdampers en condensors van de nieuwe koelinstallatie zijn voorzien van EC-motoren, een nieuwe techniek die minimaal 10 procent minder energie verbruikt. De grote elektromotoren voor de aandrijving van de koelcompressoren hebben een efficiency van IE3 in combinatie met een frequentieregelaar. Samen levert dit een rendement op die pas in 2017 verplicht gesteld wordt.

We hebben 100mm dikke buitendeuren geplaatst, in plaats van de standaard overheaddeuren. Deze snelschuifdeuren schuiven zeer snel vanuit het midden naar twee kanten open en weer dicht en voorkomen hierdoor zoveel als mogelijk energieverlies naar buiten. Voor de koelinstallatie kozen we voor een ‘booster’-installatie, met aparte compressoren voor de lage druk en hogedruktrap en met een nieuw type zuigercompressor. De zuigercompressor is de aller zuinigste compressor die er is. We gebruiken restwarmte voor vloerverwarming. Op het dak liggen 22 cm dikke isolatiepanelen, volgens de hoogste klasse isolatiemateriaal, ook volgens de ISO 14.001 en tevens volgens de nieuwste normering op gebied van brandveiligheid met een laag rookgetal (rookontwikkeling bij brand) De dakbedekking is een naadloos gespoten kunststof die 400% rek kan opvangen wat voor het krimpen en uitzetten van het vrieshuis een goede eigenschap is en is afgewerkt met een coating van een aluminiumemulsie. Deze coating, die traditioneel zwart is reflecteert het zonlicht en zorgt hiervoor dat de oppervlaktetemperatuur tijdens zonneschijn met 20-30 ˚C wordt verlaagd en neemt daardoor veel minder warmte op. De dockshelters, vaak een sluitstuk in gebouwen, zijn voorzien van een nieuwe energiebesparende voorziening; het Dobo-systeem. Dat houdt in dat trailers en containers met gesloten en mogelijk nog verzegelde deuren aandocken tegen de docksluis, en vervolgens de auto rondom met luchtkussens wordt afgesloten. Daarna gaat de overheaddeur van het gebouw open en kunnen vanuit de hal de deuren van de trailer worden geopend, en hoeft dit dus niet meer te gebeuren terwijl de auto nog voor het dock staat, in de open lucht, in het donker of bij slecht weer. Veiliger voor het personeel en de chauffeurs, maar ook energiezuiniger, omdat er geen warmte of koude verlies ontstaat.

De nieuwbouw biedt ons de mogelijkheid om de laad- en loshallen op 0 ˚C te houden. Zodoende kunnen we de hallen ook gebruiken als koelruimte. Dat is weer beter voor de producten die hierdoor niet nat worden als gevolg van condens. Doordat deze koeling de meeste vochtbelasting opvangt bij een veel hoger rendement als van de vriesinstallatie (een factor 2 beter) zijn de energiekosten om de vriescellen op temperatuur te houden een stuk lager.

Het meest bijzondere aan de nieuwe koelinstallatie is voor ons wel het feit dat we een koelinstallatie hebben aangeschaft zonder besturingssoftware. Samen met een partij, die veel ervaring heeft op het gebied van schrijven van intelligente software, werken we aan een zo energiezuinig programma. Een programma op maat dus. Een andere insteek dus dan die van een koeltechnisch installateur. Hen gaat het erom dat de koelinstallatie technisch goed en storingsvrij werkt waarbij energieverbruik niet als wegende factor wordt meegenomen. Wij streven er juist naar het systeem ‘zelflerend’ te maken. Wij willen dus dat de koelinstallatie zichzelf straks naar het meest ideale en zuinige patroon gaat instellen.”

De skybox waar op dit moment aan wordt gebouwd en die einde dit jaar wordt opgeleverd wordt eveneens duurzaam gebouwd. Hier is ruimte voor maatregelen als een warmtepomp op propaan (bedienbaar via een mobiele applicatie), zonwering met een hoog rendement, zeer hoogwaardige beglazing, energiezuinige verlichting en gezoneerde verwarming.

Naast de duurzame maatregelen voor de nieuwbouw, is er ook binnen het bestaande vrieshuis veel aandacht voor duurzaamheid. In 2015 is alle verlichting in de hallen en een aantal vriescellen vervangen door led-verlichting. Een waardevolle investering, omdat in vergelijking met de oude verlichting tot wel 90% wordt bespaard. Komend jaar wordt ook in de overige cellen led-verlichting toegepast. Ook vervangen we in een hoog tempo alle koelcondensors op de daken voor veel energiezuinigere types, voorzien van EC motoren met als bijkomend voordeel dat dit ook stillere types zijn. Ook transport krijgt bij ons de aandacht. Dit jaar hebben wij ruim 6.000 containers via de binnenvaart verscheept naar Rotterdam, waar dat voorheen nog via de weg ging, dus met 6.000 vrachtwagens. Ook op die manier, proberen wij een verschil te maken.”

Hoe vertaalt duurzaamheid zich in de bedrijfsvoering Daalimpex-Kloosterboer?

“Binnen Daalimpex-Kloosterboer wordt duurzaamheid gezien als tweede natuur. Wij willen verantwoord ondernemen en zorgzaam omgaan met het milieu. Belangrijk ook, want wij zijn een schakel tussen de producent (multinationals in de food waarvoor wij werken, zoals Iglo. Nestle, Innocent, McCain, Chiquita etc) en consument en zij verwachten steeds meer van ons (net als van andere bedrijven) dat we streven naar een zo laag mogelijke CO2-voetafdruk. Met deze uitbreiding kunnen wij hier ruimschoots aan voldoen en zijn wij klaar voor de toekomst.

Hans Kroes, CEO bij Kloosterboer: “Wij zijn innovatief, creatief en vooral ook duurzaam. Zonder een groene goeroe te willen zijn, want we zijn en blijven wel een commercieel bedrijf. Er zitten rendabele rekensommen achter onze keuzes.” Jan Karsten: “Deze visie maakt het mogelijk om iets bijzonders zoals hier in Velsen, neer te zetten.” En dat blijft niet ongezien. Voorafgaand aan onze nominatie, kreeg Kloosterboer in 2012 al de Lean and Green award uitgereikt. Deze prijs stimuleert bedrijven om te groeien naar een hoger duurzaamheidsniveau. Kloosterboer is daarmee het eerste vrieshuisbedrijf dat een Lean and Green-certificaat verwierf. “We wilden een zichtbaar statement maken. Met Lean and Green hebben we ons gecommitteerd om in vijf jaar tijd een CO2-reductie van twintig procent te realiseren. De nieuwbouw van Daalimpex levert daar een forse bijdrage aan.

Duurzaamheid komt ook terug op de werkvloer. Onze visie op duurzaamheid wordt concreet en toepasbaar gemaakt door het thema terug te laten komen in ontwikkel- en resultaatgesprekken die periodiek met alle medewerkers plaatsvindt. Deze gesprekken vervangen het traditionele eindejaarsgesprek.”

Hoe geeft u uitvoering aan uw voorbeeldfunctie?

“Onze voorbeeldfunctie vervullen wij door te laten zien wat wij hebben gerealiseerd. Bijvoorbeeld tijdens de festiviteiten rondom de opening van de nieuwbouw. We hebben onze gasten rondgeleid en kennis laten maken met de duurzame maatregelen binnen Daalimpex. Ook leiden wij leveranciers rond met hun klanten, omdat ze ons nieuwe vrieshuis zo een mooi referentieproject vinden. In een uitzending van NPO vertellen wij in december over onze aanrijdbeveiliging. Wij maken gebruik van kunststof vangrails en stootpalen die meeveren, waardoor er geen schade aan materieel en goederen ontstaat. Als straks de skybox gereed is, zullen er vaker situaties komen waar we gasten verwelkomen en er ruimte is om te vertellen over de wijze waarop wij uitvoering geven aan duurzaam ondernemen.”

Welke toekomstplannen heeft Daalimpex-Kloosterboer om te investeren in duurzaamheid?

Eind 2015 wordt de skybox opgeleverd. Maar we zijn nu ook bezig om zonnepanelen op ons dak te leggen. Het gaat in eerste instantie om 4.000 zonnepanelen. Daarmee wordt de volledige nieuwbouw energieneutraal, uniek in de vrieshuiswereld. De zonnepanelen komen op de daken van de nieuwbouw. Uiteindelijk willen we graag naar 10.000 zonnepanelen, waarmee ook een belangrijk gedeelte van het bestaande vrieshuis gevoed gaat worden Onze ervaring hier in Velsen zetten wij nu in voor de realisatie van een groot koel- en vriesmagazijn in Rotterdam.

Tot slot, wat zou u uw collega-ondernemers willen aanbevelen die nog niet in duurzaamheid hebben geïnvesteerd?

“Geld is belangrijk, maar ik kreeg als techneut groen licht. Ik wilde daarbij mijn nek uitsteken. De nieuwbouw in Velsen is daardoor, in positieve zin, uit de hand gelopen. Ik heb mijn kennis en eigen ambitie kunnen omzetten naar een duurzaam succes, waarbij ik me er steeds van bewust was dat je sommige kansen maar één keer krijgt. Die moet je met twee handen vastpakken! Hetzelfde geldt voor duurzame maatregelen. Een vrieshuis gaat wel 30 jaar mee. Dan moet de keuze in één keer goed zijn.”

Daalimpex, onderdeel van de Kloosterboer Groep, is een logistieke dienstverlener gevestigd in Velsen-Noord. De specialist op het gebied van temperatuurgeconditioneerde opslag is een van de grotere koel- en vrieshuizen in onze regio. In 2015 opende Daalimpex 15.000 m2 nieuwbouw naast het bestaande vrieshuis van 45.000 m2 . Noodzakelijk, want de vestiging in Velsen fungeert meer en meer als een mondiaal consolidatiecentrum voor vis waar kopers en verkopers elkaar vinden. Met de duurzame uitbreiding van het bestaande koel- en vrieshuis zet Daalimpex zichzelf prominent op de lijst van meest duurzame ondernemers in de IJmond.